Radnica vstúpila do projektu elektronickej komunikácie s občanmi .

26.05.2011 Prešov

Prešov 26. mája (TASR) - Mesto Prešov sa dnes oficiálne zaradilo medzi slovenské samosprávy, ktoré budú využívať elektronické služby na komunikáciu s občanmi v rámci projektu civitas.sk.
Primátor Pavel Hagyari uviedol, že tento systém ponúkne občanom možnosť vybaviť si niektoré záležitosti na mestskom úrade bez toho, aby ho museli osobne navštíviť. Dodal, že samospráva už štyri roky čaká na sľúbenú internetizáciu, ktorá by mala byť financovaná z európskych fondov. Z tohto dôvodu radnica zareagovala na výzvu spoločnosti, ktorá zabezpečuje elektronickú komunikáciu v ďalších mestách.
"Prešov je prvým krajským a celkove 16. slovenským mestom, ktoré sa pripojilo do toho pilotného projektu. Z portfólia portálu je v súčasnosti možné vybrať si 14 služieb, z ktorých si mesto zvolilo 11," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Centire s.r.o., ktorá spustila pilotný projekt.
Prostredníctvom tejto elektronickej služby sa bude dať na prešovskej radnici napríklad podať oznámenie o konaní verejného podujatia, žiadosť o dotáciu na kultúrne aktivity, výkaz dane za ubytovanie či ohlásiť začatie podnikania. Okrem toho sa dajú adresovať žiadosti o poskytnutie informácií, prihlásenie psa do evidencie alebo určenie súpisného čísla.
Občania môžu komunikovať so svojím mestom, ale aj ďalšími zapojenými samosprávami. Manažér projektu Pavol Tirpák konštatoval, že spôsob elektronickej komunikácie je pomerne jednoduchý. Vstup do systému je cez civitas.sk alebo sa tam dá preklikať cez baner na webových stránkach miest. Po registrácii záujemca odoslaním formulára požiada o informáciu, prípadne realizuje oznam. Spätná odpoveď mu príde v elektronickej podobe.
Hagyari uviedol, že so spoločnosťou je uzatvorená zmluva na dobu určitú, pričom mesto za tento účel nemuselo vynaložiť žiadne financie.
"Hľadáme spôsob, ako zaviesť komunikáciu medzi mestom a občanmi na báze bezosobného prístupu. Je to výhodné v tom, že mesto šetrí čas pre svojich úradníkov a najmä pre občanov, ktorí tu nepracujú, prípadne sú veľmi zaneprázdnení, takže môžu úradovať aj o 12. hodine v noci," doplnil Hagyari. Dodal, že stále čakajú na elektronizáciu, financovanú cez eurofondy, kde má mesto schválený projekt.
 

Vyberte región

mark